Appartement chez Valentin – Montrouge

programme : appartement

maître d’ouvrage : Philippe et Frédérique VALENTIN

architecte : ECDM architectes

lieu : Montrouge (92)

superficie : 50 m²

coût : 30 000 € HT

conception – livraison : 2005

Extra-ordinaire chambre suspendue

La transformation de cet ancien atelier d’artiste traversant de 50 m2 , caractérisé par une fausse double hauteur sur la moitié de sa surface, est avant tout d’ordre stratégique. En réponse à la demande du maître d’ouvrage de créer une chambre à part entière, le projet propose d’éluder cette contrainte en positionnant au centre du volume une boîte suspendue qui génère des situations d’usage à la fois comiques et déconcertantes. La chambre est mise en scène au cœur de l’appartement : conçue comme un îlot flottant, suspendu au plafond, autour duquel on peut tourner en empruntant les deux petits escaliers qui la bordent.

Espace à connotation privée par excellence, la chambre devient un objet de curiosité et de transgression par le dépassement de sa valeur symbolique, telle une anomalie. Ouverte et visible au premier plan depuis l’entrée, elle fait office de grand meuble habité. Surélevée de cinquante centimètre par rapport à la salle à manger à laquelle elle est face, elle fait office tout à la fois de repose-fesses, de chambre-banc, salon informel. Suspendue en plein milieu de l’appartement, elle distribue l’espace habité, les ambiances, mettant en scène l’habituellement intime : la chambre, et rendant privé ce qui ne l’est pas généralement pas : le séjour. Un même matériau – une résine de polyuréthane projetée – recouvre sol, murs et plafond de l’appartement et de cette boîte dans la boîte.

Extra-ordinary suspended room

The transformation of this small appartment has above all been strategic : Decompartmentalize the place so as to fit out an open plan and elude the demand of an extra room by conceiving in the center of the volume a suspended white cube which generates comic and disconcerting use situations. This former artist studio caracterised by a difference in height which shares the volume from a simple to a fake double height (3.70 m under ceiling in the main room) had been originally marqued by a awkward mezzanine under which one couldn’t be up and had, to get on it, to pass through a small doorway managed into a separating wall existing between the 2 volumes.

First step the plan is freed from all occurrences. The matter is to work on a 50 m² appartment in which the variety of orientations, volumes make possible unusual, uncommon living situations. The restraint of the demand of the client to fit out an independant bedroom has been turned into an advantage by putting this intermediary room in a central position, straddling the two floor levels, disconected from the floor. The bedroom becomes an islet in the heart of the appartment around which you can turn, experimenting different moods : up / down, below / above, on / under and revealing unseemly uses. The bedroom, connoted as the archetype of privacy, intimacy, becomes an object of curiosity by transgressing his symbolic value, appearing like an anomaly. Open and visible from the entry, it stands for a huge inhabited furniture. Facing the dining room, it can be used as a “bumrest” or a bench.

Suspended right in the center of the appartment, leaving untouched the floor and the circulations around, it divides the space, reversing the perception of the atmosphere in the appartment by making private what is usually not : the living room. Wherever you stand below or above, it truncates the perception of the occupiers bodies of whom one only sees the legs sitting, crossing or walking around in the place. The suspended bos is made of a metallic structure (section 40 x 40 mm) covered with wooden panels. The cube – as well as the floor, the walls and the ceiling, has been painted with a white polyurethane resin.